Fritekstsøk:

Den beste måten å omorganisere scener

Her bruker jeg musen for å flytte en scene til etter Styremøtet, men om jeg slipper nå - så blir det lagt inn i scenen som heter Styremøtet
Her bruker jeg musen for å flytte en scene til etter "Styremøtet", men om jeg slipper nå - så blir det lagt inn i scenen som heter "Styremøtet"

I Scrivener er det vanlig å dele opp manuskriptet i mappe-mappe-tekst for en bok som består av Deler-Kapitler-Scener, eller mappe-tekst om du "bare" har Kapitler-Scener.

Uansett er det i hver tekstfil at du skriver scener - det vil si det som skjer på ett sted og med en karakter som hovedkarakter. Når du skifter sted vil det være naturlig å legge det i en ny scene. I det ferdige manuskriptet vil scenene adskilles med en blanklinje - eller et bestemt tegn (for eksempel #).

Ganske snart har du en rekke mapper og tekster å holde oversikt over. Når du redigerer finner du ut at tekst nummer 10 kanskje bør flyttes litt fremover i manuskriptet, og kanskje skal hele kapittel 5 flyttes ned til å bli kapittel 8?

Den "enkle", men ikke beste måten å gjøre dette på er klikke med musen på teksten, eller på mappen i "Binder" oversikten - og så trekke og slippe den ned der du vil ha den. Du vil se en markør som viser hvor du er i ferd med å flytte teksten eller mappen. (Se bilde)

Ulempen med å gjøre det på denne måten er at det kan være vanskelig å vite hvor det du flytter faktisk ender opp. Slipper du det PÅ en tekst, så vil det havne som en tekst inne i (det vil si, som en undermappe til) teksten du slapp det på. Jeg har selv flyttet ting litt raskt, og ikke helt skjønt hvor den ble av.

Tips: Derfor - i stedet for å flytte ved å klikke, dra og slippe, så bør du bruke tastaturet. Klikke på teksten eller mappen du vil flytte. Slipp musen og hold CTRL-tasten inne, mens du bruker piltastene nede til høyre på tastaturet. Bruk "opp" og "ned" for å flytte teksten opp eller ned innenfor en mappe. Bruk "venstre"-pil for å flytte objektet ut av mappen og "høyre"-pil for flytte det inn i mappen den akkurat nå er plassert nedenfor.

Bruk litt tid på å teste ut hvordan du kan flytte et objekt - og du vil se at det er langt mye lettere ennå bruke musen.

Et tips til: Når du har lært deg å flytte tekst- og mappeobjekter i Binder ved hjelp av CTRL+piltast, så kan du også bruke det til å flytte andre ting - som tekst og mapper i Outline-visning - eller organisering av Keywords.

Og enda et tips: Siden det er så lett å endre rekkefølgen på scener (tekst) og kapitler (mapper), så er jeg redd for at hele historien skal endres om jeg flytter noe ved en feiltagelse. En svakhet ved Scrivener er at man ikke kan låse objekter til sin plass. Derfor har jeg valgt å gi mine kapitler et kapittel-nummer i tittelen (for eksempel: "8. Nye planer" - se bildet). Det har av og til gjort det nødvendig å manuelt endre alle sammen når jeg legger til eller sletter et kapittel - men jeg føler meg tryggere når jeg raskt kan se at rekkefølgen plutselig er blitt forskjøvet uten at det var med vilje.

 

Nye tips

Tips til en nybegynner

Her er en oversikt over funksjonene jeg liker aller best i Scrivener

Plotting og første versjon

Jan og jeg har begynt på bok nummer to - nå vet vi mer om hvordan vi skal planlegge, så vi utnytter Scrivener til det fulle for raskt å lage en første versjon av manuskriptet.

Lag gode scenetitler

Når du starter redigeringen av manuskriptet og vil sjekke at dine storylines er fornuftige - så ta deg tid til å endre de automatisk genererte scene-titlene.

Lag dine egne hurtigkommandoer

Mitt tips: Lær deg å bruke hurtigkommandoer. Det gjør det enklere å raskere å for eksempel skifte visning - og lag dine egne som passer for det norske tastaturet.

Hvordan åpner du en ePub-fil på din iPhone

Om du vil lese boken i ePub-format på din iPhone, så må den eksporteres for å vises riktig.

Sett deg et mål

Det går bedre når du har et mål for øye

De forferdelige norske bokstavene

Dessverre skaper norske bokstaver et problem for Scrivener.

Velg riktig mal

Det lønner seg å lage maler - og å sortere dem riktig.

Hvert ord er viktig

Hvordan kan jeg være sikker på ikke å miste noe av det jeg har skrevet?

Den beste måten å omorganisere scener

I første utkast gjelder det om å skrive, skrive, skrive - og så kan du etterpå bytte om på rekkefølgen.