Fritekstsøk:

Søk mens du redigerer

Søk etter har fått med Whole word valgt. I listen til venstre ser du alle scener som inneholder minst ett av disse ordene. Og i den valgte scenen er ordene markert med gul tekst.
Søk etter "har fått" med "Whole word" valgt. I listen til venstre ser du alle scener som inneholder minst ett av disse ordene. Og i den valgte scenen er ordene markert med gul tekst.

Det er lett å bruke samme ordet for mange ganger, men muligheten for å søke og markere ord er en av mine favorittfunksjoner i Scrivener.

Jeg starter med å klikke på søkefeltet helt øverst til høyre og fyller i det ordet eller uttrykket jeg vil søke etter. Klikker jeg på den lille trekanten til venstre i søkefeltet kan jeg velge om det søkes i Text eller bare i Notes, eller eventuelt på Keywords.

Ved velge Operator-alternativene kan jeg avgrense søket. La oss si jeg har søkt etter "har fått" og velger ulike operatører

"Exact phrase"
finner "har fått", men ikke "har", og finner heller ikke "har Amundsen fått"

"All words"
finner både "har fått", "har", "får" og "hard"

"Any word"
finner både "har", "hard" og "fått"

"Whole word"
finner "har" og "fått", men ikke "hard"

Listen til venstre i Scrivener viser alle scenene som inneholder ordet eller ordene jeg søker etter. Jeg kan nå klikke på de ulike scenene for å hente dem frem, og ordet jeg lette etter er markert med gult i teksten.

Når jeg klikker på en scene i søkeresultatet, så er det vanskelig å vite nøyaktig i manuskriptet denne scenen befinner seg. Da bruker jeg kommandoen "Reveal in Binder" som jeg finner på View-menyen eller jeg bruker hurtigkommandoen CTRL+Shift+8 - og vipps vises akkurat den scenen i manuskriptet ditt.

Vil jeg tilbake til søket, så klikker jeg på "- Search Result -" stripen venstre del av vinduet.

Et tips: Om du bruker Keywords aktivt for å holde rede på en handlingstråd, så kan du raskt få en oversikt over alle scenene for denne tråden ved å søke etter navnet på Keyword. (Velg da "Keywords" i stedet for å søke i "Text" fra "Search in")

Et tips til: Når du holder på å redigere en tekst og lurer på om du bruker ett ord eller uttrykk for ofte, så bare skriv ordet i søkefeltet (øverst til høyre). Da ser du alle forekomstene av dette ordet i teksten du holder på med. Så kan du avgjøre om det er nødvendig å skrive om.

Jeg har brukt dette mange ganger for å se om jeg har brukt hovedkarakterens navn for ofte, eller om det blir for mye "han" eller "hun" i teksten.

Nye tips

Tips til en nybegynner

Her er en oversikt over funksjonene jeg liker aller best i Scrivener

Plotting og første versjon

Jan og jeg har begynt på bok nummer to - nå vet vi mer om hvordan vi skal planlegge, så vi utnytter Scrivener til det fulle for raskt å lage en første versjon av manuskriptet.

Lag gode scenetitler

Når du starter redigeringen av manuskriptet og vil sjekke at dine storylines er fornuftige - så ta deg tid til å endre de automatisk genererte scene-titlene.

Lag dine egne hurtigkommandoer

Mitt tips: Lær deg å bruke hurtigkommandoer. Det gjør det enklere å raskere å for eksempel skifte visning - og lag dine egne som passer for det norske tastaturet.

Hvordan åpner du en ePub-fil på din iPhone

Om du vil lese boken i ePub-format på din iPhone, så må den eksporteres for å vises riktig.

Sett deg et mål

Det går bedre når du har et mål for øye

De forferdelige norske bokstavene

Dessverre skaper norske bokstaver et problem for Scrivener.

Velg riktig mal

Det lønner seg å lage maler - og å sortere dem riktig.

Hvert ord er viktig

Hvordan kan jeg være sikker på ikke å miste noe av det jeg har skrevet?

Den beste måten å omorganisere scener

I første utkast gjelder det om å skrive, skrive, skrive - og så kan du etterpå bytte om på rekkefølgen.