Fritekstsøk:

Hvordan redigere en ePub-fil riktig

Epub-valideringen viser at det er en feil
Epub-valideringen viser at det er en feil

 Dersom du skal laste opp en ePub fil, så må den være av riktig format. Scrivener kan automatisk generere (compile) en slik fil for deg, med forside og innholdsfortegnelse.

Men noen ganger blir det ikke helt slik som du vil ha det, og da kan det være kjekt å kunne redigere innholdet manuelt. Med litt nødvendig kunnskap (for eksempel om CSS dersom du vil forandre utseendet (styles) eller om hvordan en ePub-fil må bygges opp, så kan du gjøre tilpassingene manuelt.

La oss si at Scrivener har generert en bok i ePub format for deg, og filen heter "Min bok.epub". Om du vil åpne denne så lar den seg lese i f.eks Microsoft Edge eller en annen ePub leser. Skal du derimot redigere innholdet så kan du bruke et program som Sigil (en multi-plattform ePub e-book editor)

Den andre måten å redigere filene, er i en vanlig teksteditor. For å få til det, må du først endre filtypen fra ".epub" til ".zip" - og på den måten lage en pakket (zippet) fil av e-boken din. Nå  kan du pakke opp mappen ved å klikke på zip-filen med høyre museknapp og velge "Pakk ut alle", og deretter redigere hver fil med en passende tekst- eller css-editor.

Problemet oppstår når du skal lage filene til en e-pub fil igjen.

Mappen som var en e-pub fil inneholder et par mapper (META-INF og OPS, som begge har flere dokumenter) og en fil som heter "mimetype".

Dersom du markerer innholdet i en åpnede zip-filen, klikker med høyre museknapp og velger "Send til/Komprimert (zippet) mappe", så vil den nye zip-filen legge inn filene i gal rekkefølge. Spesifikt vil ikke "mimetype" filen bli den første filen i mappen. Når du senere tester filen med en ePub validator så får du en feilmelding som vist på det første bildet.

 

Slik blir rekkefølgen riktig

Slik blir rekkefølgen riktig

Det du derfor må gjøre er å bare markere "mimetype" filen og sende kun denne til en "komprimert (zippet) mappe". Når det er gjort, så bare trekker du de andre mappene (META-INF og OPS) og slipper dem på den nye zippede-filen.

Til slutt kan du endre navnet på filen om du vil, og bare endre filtypen fra ".zip" tilbake til ".epub" og dermed har du en fil som vil bli godkjent av validatoren.

Publiser

Da starter vi

Da har vi bestemt oss for å gi ut boken - på eget forlag. Her starter prosessen, og jeg skal dele alle skrittene fra vi spede begynnelse og frem til publisering, markedsføring - og forhåpentligvis salg.

Ikke en eneste refusjon

Den stolte forfatter har skrevet og skrevet og redigert og redigert. Endelig er manuskriptet klart til å sendes til forlagene. Og hva skjer da?

Oppgitt og registrert

Avslaget fra forlagene er et faktum, men stopper det oss ...
Ja, faktisk - en liten stund - men så gjøv vi på igjen.

Med papir mellom fingrene

Fra skjerm til papirversjon. Litt av en følelse.

Skriv

Hvordan redigere en ePub-fil riktig

Noen ganger kan det være nødvendig å redigere en ePub fil, men hvordan sikrer du at den fortsatt blir riktig validert.

Det store komplottet

Skriver jeg bok, eller planlegger jeg plottet?

Plott eller oppriktig

Kan man skrive oppriktig om det er et plott?

12 nyttige skrivetips

Det største problemet med å skrive er å skrive

Gratis manusuttalelse

Boldbooks.no har et interessant tilbud om å få en "gratis manusuttalelse" på opptil 20.000 tegn fra et manuskript.

Kill your darlings

Det gjør vondt, men er nødvendig.

Show, don't tell

Jeg anbefaler en veldig god bok som forklarer forskjellen.