Fritekstsøk:

Kill your darlings

Jeg fikk en "åpenbaring" i går og vil gjerne dele erfaringen med dere.

I dag kom den fjerde refusjonen fra de 4 store forlagene, men jeg synes ikke det er så ille for i går fikk vi en tilbakemelding som jeg mener er viktig og lærerik.

Data-krim boken, som Jan og jeg har skrevet, foregår i 2001 og i det opprinnelige plottet er handlingen fokusert på angrep fra en hacker som angriper et software selskap og ekteskapsproblemer når man jobber for mye. (Så sper vi på med et par andre storylines også). Da vi skrev boken syntes vi det var moro om vi også tok inn terrorangrepet og overvåking i forbindelse med 11. september 2001. Etter hvert syntes vi den historien var så god at vi tonte ned et par av de andre og gjorde noen "raske avslutninger". Bokens hovedperson og forloveden går fra hverandre uten krangel og er fortsatt gode venner - sjefen i selskapet har pengeproblemer, men de blir "løst" når hun dør i en bilulykke - og hovedpersonen tilgir hackeren det han hadde gjort....så kunne vi heller komme over til den spennende del 5....

Når vi lot våre venner, familie og andre i målgruppen lese boken så var det enkelte som syntes del 5 var bra og burde være med, men flere sa at den hang i luften - nesten som en egen bok. Derfor flyttet vi noen scener fremover i boken for å binde del 5 sammen med de 4 første. (Helt fornøyd med integrasjonen var vi vel ikke, men vi var forelsket i del 5)

I går hadde vi en lang samtale med en person, som ikke har utgitt bøker, men som har jobbet journalistisk. Da han hadde lest begynnelsen av boken så skrev han til oss at den var en "page-turner" og han var veldig imponert. Men da han kom mot slutten så skrev han "fullt og løfterik fart mot hoppkanten, så ble det bare et lite spretthopp over kanten".

Og, han gjentok - del 5 føltes som en helt separat historie som kanskje kan bli en egen bok. Han fortalte oss at vi måtte "kill our darlings". Uansett hvor godt vi likte det plottet, så passet det ikke med løftet vi hadde gitt leseren i de første kapitlene.

Som Anton Tsjekhov sa: "Når du viser leseren en ladd revolver i første kapittel - så må du også skyte med den på ett eller annet tidspunkt."

Derfor biter vi i det sure eplet, vi fjerner de ca. 15.000 ordene som er del 5 og lager en mer spennende avslutning på de forskjellige historiene i boken.

Dette skal bli bra!

Publiser

Da starter vi

Da har vi bestemt oss for å gi ut boken - på eget forlag. Her starter prosessen, og jeg skal dele alle skrittene fra vi spede begynnelse og frem til publisering, markedsføring - og forhåpentligvis salg.

Ikke en eneste refusjon

Den stolte forfatter har skrevet og skrevet og redigert og redigert. Endelig er manuskriptet klart til å sendes til forlagene. Og hva skjer da?

Oppgitt og registrert

Avslaget fra forlagene er et faktum, men stopper det oss ...
Ja, faktisk - en liten stund - men så gjøv vi på igjen.

Med papir mellom fingrene

Fra skjerm til papirversjon. Litt av en følelse.

Skriv

Hvordan redigere en ePub-fil riktig

Noen ganger kan det være nødvendig å redigere en ePub fil, men hvordan sikrer du at den fortsatt blir riktig validert.

Det store komplottet

Skriver jeg bok, eller planlegger jeg plottet?

Plott eller oppriktig

Kan man skrive oppriktig om det er et plott?

12 nyttige skrivetips

Det største problemet med å skrive er å skrive

Gratis manusuttalelse

Boldbooks.no har et interessant tilbud om å få en "gratis manusuttalelse" på opptil 20.000 tegn fra et manuskript.

Kill your darlings

Det gjør vondt, men er nødvendig.

Show, don't tell

Jeg anbefaler en veldig god bok som forklarer forskjellen.